Gedragsverwachtingen
Door met behulp van gedragsverwachtingen duidelijk te zijn over welk gedrag we willen zien en horen, wordt gewerkt aan een positief groepsklimaat. Hieronder een overzicht van de belangrijkste gedragsverwachtingen.
Huisregels in de panden
In alle panden van Urban Skillsz hanteren wij huisregels. Deze huisregels gelden voor alle bezoekers. Ongeacht het tijdstip of de dienstverlening waar je gebruik van maakt.
Verzuimprocedure
Te laat komen valt onder ongeoorloofd verzuim. Bij 6x te laat volgt een brief naar je ouder(s) of voogd, bij 9x te laat volgt een gesprek met jou, je ouder(s) of voogd en bij 12x te laat een melding bij Leerplicht. Bezoek aan (huis)arts specialist en dergelijke moet buiten trajecttijd gepland worden dus na 12:00 uur of op vrijdag.
Afwezigheid en te laat komen
Als een deelnemer door ziekte afwezig is, verwachten we tussen 08.00-08.30 uur een telefoontje van een ouder/verzorger. Dit kan op het telefoonnummer van betreffende locatie. Ziekmeldingen via WhatsApp zijn niet toegestaan en worden gezien als ongeoorloofd afwezig. Een deelnemer die niet op tijd in de les aanwezig is, wacht in de ontvangstruimte. De groepsbegeleider bepaalt wanneer je de les in mag. Het kan zijn dat je in de tussentijd ander werk krijgt om te doen, totdat je de les in kunt. Eens per twee weken geven wij absentie en te laat komen door aan de stamschool. Deze meldt dit vervolgens via het verzuimloket van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bij de leerplichtambtenaar.
Beloning- en sanctiesysteem
Bij Urban Skillsz belonen wij deelnemers voor positieve gedragingen tijdens het dagbestedingstraject Back2Next. Dit houdt bijvoorbeeld in dat een deelnemer die zich houdt aan de regels en afspraken, een correcte houding heeft, geconcentreerd en taakgericht werkt beloond wordt. Dit kan zijn op dezelfde dag of na één week.
Bij Urban Skillsz worden er sancties opgelegd aan deelnemers die ongewenst gedrag vertonen tijdens het dagbestedingstraject Back2Next. Dit houdt bijvoorbeeld in dat een deelnemer die geen correcte houding heeft en/of zich niet zelfstandig aan de regels en afspraken houdt een sanctie opgelegd krijgt.
Schorsing en verwijdering
Het kan voorkomen dat het op grond van gebeurtenissen onmogelijk is om nog verder te gaan met een deelnemer. Dan is er de mogelijkheid om over te gaan tot verwijdering. De directie is verantwoordelijk voor de procedure bij verwijdering. Mogelijke aanleidingen om over te gaan tot verwijdering zijn:
- Meerdere malen van schorsing en officiële waarschuwingen hebben onvoldoende effect.
- De veiligheid van mededeelnemers en/of medewerkers is ernstig in gevaar.
Fysiek ingrijpen
In uitzonderlijke situaties kan het noodzakelijk zijn dat medewerkers van Urban Skillsz fysiek beperkend moeten handelen omdat er een onveilige situatie ontstaat voor de deelnemer zelf, voor mededeelnemers of medewerkers. In een protocol zijn de voorwaarden, de regels en de afspraken hieromtrent vastgelegd. We realiseren ons dat een geheel kant-en-klaar plan in dergelijke situaties niet mogelijk is. Elke situatie is weer anders, iedere deelnemer is anders en binnen die omstandigheden moet de professional een afweging maken op basis van kennis, ervaring en de afspraken uit dit protocol.
Onder fysiek ingrijpen verstaan we: het vastpakken en -houden van een deelnemer en wanneer nodig het wegleiden van een deelnemer uit een situatie met behulp van vasthouden. Er is dan sprake van een onveilige situatie dat wil zeggen een situatie waarbij agressie en geweld aan de orde is of die, door het laten bestaan van de situatie, vrijwel zeker zal leiden tot agressie en geweld of gevoelens van acute onveiligheid bij anderen. Agressie en geweld zijn o.a. scheldpartijen, bedreigingen, vernederingen, pesten, slaan, schoppen, spugen en overrompeld worden. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen fysiek, psychisch en verbaal geweld.
Fysiek ingrijpen is nooit een middel op zich. Er zijn altijd stappen aan voorafgegaan en er zullen altijd acties op volgen om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Het protocol beschrijft dus tevens de afhandeling en evaluatie van het ingrijpen.